Adresa: Iasi, str. Cuza Voda, nr.1

Media

𝙑𝙞𝙣𝙤 𝙨𝙞 𝙩𝙪 𝙞𝙣 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙀𝙧𝙖𝙨𝙢𝙪𝙨+!

#Erasmus+

Experiența Erasmus este de neuitat atât pentru cursanti, cât și pentru profesori. Scoala Postliceala FEG Iasi implementează proiecte pentru a le oferi cursanților săi educație de cea mai înaltă calitate, concentrate pe partea practică. Cursanții de la aceste specializări au avut oportunitatea de a merge în diferite stagii de pregătire în străinătate, prin care pot dobândi cunoștințe de la colegii lor din alte țări. Totodata, Scoala Postliceala FEG Iasi găzduitește anual un număr de peste 30 de cursanți de la școli partenere din UE IES El Rincón, Cifp Majada Marcial, SOSU Østjylland, care efectuează stagii de practică in parteneriat local cu: 👉Asociatia Zbor de fluturi 👉Autorama Service Iasi 👉Concord Service Center 👉ClimaTherm Center IASI 👉Start Now & Manage Srl 👉Gradinita FEG Iasi 👉Tele M Iasi.

SAPTAMANA EUROPEANA A COMPETENTELOR PROFESIONALE 2022

#EUVocationalSkills

Săptămâna europeană a competențelor profesionale este o inițiativă a Comisiei Europene având ca scop creșterea atractivității educației și formării profesionale (VET) şi promovarea acestuia prin acţiuni menite să demonstreze că această formă de învatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora. Săptămâna include evenimente în țările participante din întreaga Europă, la nivel local, regional și național.

Şcoala Postliceală FEG Iaşi participă pentru a cincea oara la Săptămâna europeană a competențelor profesionale, cu programul de activităţi intitulat “Punţi între şcoală şi piaţa muncii” , program care vizează creşterea atractivităţii învăţământului tehnic şi profesional, prin promovarea de exemple de bune practici între mediul de afaceri și educație, cât și inițiative punctuale din cadrul organizațional al FEG Iași. Activitățile desfășurate în acestă săptămână constau în: concursuri de abilități practice, vizite la instituții de profil(spitale, fabrica de medicamente, birou vamal, ANAF, firme din domeniul IT si al amenajărilor interioare), organizarea de sesiuni de informare cu invitați- specialiști în diverse domenii, prezentari de oferte de locuri de muncă în țară și în străinătate, evenimente de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ desfășurate de școală.

Punţi între şcoală şi piaţa muncii” este un eveniment organizat împreună cu voi și pentru voi! Alatura-te si descoperă-ți talentul!

Editiile anterioare SECP 2016-2022

14 instituții din Iași au obținut Acreditarea ERASMUS

Pe domeniul IPT, FEG, singura organizatie detinatoare de Carta VET din Iasi, a obtinut punctaj maximal la evaluare.

      Iasul are din nou motive de mandrie! 14 institutii din Iasi au obtinut Acreditarea ERASMUS, considerata pasaportul catre dezvoltarea organizationala. Pe domeniul invatamantului profesional si tehnic- FEG-singura organizatie detinatoare de Carta VET din Iasi, a obtinut punctaj maximal la evaluare.

      Iasul este din nou bine reprezentat pe harta activitatilor de cooperare europeana, nu mai putin de 14 institutii obtinand acreditarea Erasmus pentru perioada 2021-2027, pentru sectoarele: educatia adultilor, formare profesionala si educatie scolara. Acreditarea Erasmus este un instrument pentru acele organizatii care se ocupa de educatia si formarea adultilor, de învatamântul profesional si tehnic (VET) si de educatia scolara, implicate in schimburi si cooperare la nivel transnational.

      Acordarea acreditarii Erasmus confirma faptul ca institutiile au elaborat planuri de internationalizare in cadrul unui efort mai amplu de a-si dezvolta organizatia si intentioneaza sa deruleze activitati de cooperare transnationala. Acestea au ca scop dezvoltarea serviciilor educationale oferite, a competentelor personale si profesionale ale elevilor si profesorilor, prin schimb de bune practici si lucru impreuna. Pe domeniul invatamantului profesional si tehnic- FEG-singura organizatie detinatoare de Carta VET din Iasi, a obtinut punctaj maximal la evaluare.

      Pe domeniul educatiei adultilor, a obtinut acreditare Erasmus Complexul Muzeal Moldova Iasi. Cele mai multe acreditari au fost obtinute in domeniul educatiei scolare: 9 la numar. FEG a detinut Carta VET- predecesoarea Acreditarii Erasmus si pentru perioada 2015-2020, implementand sub egida acesteia un numar de 5 proiecte de mobilitati de care au beneficiat un numar de 277 de cursanti si cadre didactice ale scolii, care au efectuat stagii in Danemarca, Spania, Turcia, Portugalia, Italia si Germania.

      Tot in aceasta perioada FEG a gazduit si un numar de 15 mobilitati ale unor cursanti si profesori din Spania. Obtinerea Acreditarii Erasmus este o recunoastere a calitatii si numarului de proiecte derulate de FEG in ultimii ani, fapt care onoreaza dar si obliga institutia sa continue sa dezvolte aceasta componenta a activitatii educationale Internationalizarea este parte a politicii de dezvoltare institutionala a FEG, fiind o prioritate a institutiei, intrucat valoarea adaugata a activitatilor de cooperare transnationala reprezinta un potential de crestere extraordinar, schimband vieti si deschizand minti.

 

Un nou proiect de succes pentru FEG Iași

      Iasul a fost din nou bine reprezentat la apelurile pentru proiecte de parteneriat strategic. Acțiunea lansata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale este un raspuns la situatia provocata de Covid. 3 proiecte din Iasi s-au aflat pe lista celor castigatoare.
      Au obtinut finantare la acest apel, Scoala Postliceala FEG Iasi pentru proiectul EduApp, UMF Iasi dar si Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu.

      EduApp al Scolii Postliceale FEG isi propune sa creeze o aplicatie pentru dispozitive de tip smartphone si desktop care sa faciliteze comunicarea dintre scoala si cursanti in mediul virtual si care sa ofere acces all-in-one la cursuri si resurse educationale online si offline. In cadrul proiectului vor fi create cursuri video si tutoriale din diverse domenii in care FEG scolarizeaza.

      Proiectul EduApp se va realiza in parteneriat transnational, cu institutii din Danemarca, Olanda, Spania si Portugalia. In acelas timp  va raspunde nevoii de digitalizare a educatiei furnizate de institutiile implicate, de identificare si transfer de bune practici in invatamantul profesional si tehnic si de dezvoltare a competentelor digitale in randul cadrelor didactice.

26 de proiecte Erasmus în valoare de peste 1,3 milioane de euro au fost aprobate pentru judeţul Iaşi

Proiectele aprobate sunt de mobilitate în educaţie, formare profesională VET şi educaţia adulţilor. Astfel, dintre cele 453 de proiecte pentru educaţie şcolară depuse la nivel naţional, doar 150 au fost aprobate, iar 19 sunt din Iaşi. Pentru educaţia adulţilor au fost depuse, la nivel naţional, 74 de candidaturi, 42 au fost aprobate, iar unul dintre acestea este în Iaşi, iar la formare profesională au fost depuse 311 de candidaturi la nivel naţional, dintre acestea 150 au fost aprobate,  6 fiind din Iaşi. „Aceste reuşite se adaugă celor obţinute constant în anii precedenţi, contribuind la realizarea obiectivelor departamentului proiecte educaţionale al ISJ Iaşi: asigurarea de consiliere unităţilor şcolare în domeniul realizării şi implementării proiectelor europene cu accent pe stimularea şcolilor din medii defavorizate, încurajarea cadrelor didactice să participe la mobilităţi de formare profesională, focalizarea demersurilor educaţionale pe dezvoltarea competenţelor cheie la elevi” a menţionat inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş. Programul Erasmus^ permite profesorilor participarea la activităţi de perfecţionare şi de dezvoltare a abilităţilor în ţări partenere, iar proiectele VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional, inclusiv din şcolile profesionale, dar şi de la profilul Matematică – Informatică, să se dezvolte profesional şi să dobândească experienţă la locul de muncă. Cele 26 de proiecte au fost obţinute atât de şcoli din municipiul Iaşi, dar şi din şcoli din Paşcani şi Târgu Frumos sau din mediul rural.

Printre cele mai consistente finanţări, la categoria Educaţie şcolară, sunt proiectele „Incluziunea educaţională şi socială a elevilor cu dizabilităţi”, realizat de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, în valoare de peste 35.000 de euro, „Harnessing Opportunities and Potential for an European School” al Şcolii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu”, în valoare de peste 38.000 de euro, „Adu starea de bine în sala de clasă” de la Şcoala „Titu Maiorescu”, în valoare de peste 40.000 de euro, sau proiectul „Toţi pentru şcoală – O şcoală pentru toţi” al Şcolii Gimnaziale Poieni din Schitu Duca, în valoare de peste 38.000 de euro. În total, la această categorie, proiectele însumnează peste 537.000 de euro. La categoria VET, finanţările sunt chiar mai generoase, dintre cele şase proiecte finanţate, patru fiind cu o finanţare de peste 100.000 de euro. Astfel, „Dezvoltarea competenţelor prin mobilităţi transnaţionale” de la Şcoala Postliceală FEG beneficiază de o finanţare de peste 181.000 de euro, iar la proiectul realizat de Colegiul de Căi Ferate „Unirea” finanţarea este de peste 145.000 de euro. Proiecte de peste 100.000 de euro sunt aprobate şi la Liceul Tehnologic Economic de Turism şi la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”. Proiectul destinat educării adulţilor, realizat de CJRAE Iaşi, are o finanţare de aproape 14.000 de euro

Sursa: Ziarul de Iasi

Scoala Postliceala FEG se implica activ in formarea cursantilor si a cadrelor didactice

Vesti bune pentru scolile din Iasi!

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatei si Formarii Profesionale a publicat rezultatele evaluarii proiectelor de mobilitati Erasmus + depuse de institutiile de invatamant la apelul de propuneri din luna februarie 2020. Iasul a fost bine reprezentat atat in ceea ce priveste candidaturile depuse, cat si rezultatele obtinute.

Sursa: Iasi TV Life

FEG Iasi a participat pentru a patra oara la „Saptamana europeana a competentelor profesionale”

„Punti intre scoala si piata muncii” Scoala Postliceala FEG Iasi a participat pentru a patra oara la Saptamana europeana a competentelor profesionale, cu programul de activitati intitulat “Punti intre scoala si piata muncii”. Saptamana europeana a competentelor profesionale este o initiativa a Comisiei Europene avand ca scop cresterea atractivitatii educatiei si formarii profesionale si promovarea acestuia prin actiuni menite sa demonstreze ca aceasta forma de invatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora.

Sursa: Iasi TV Life

 

Performanta in educatie, dincolo de granite

Membrii Scolii Postliceale FEG Iasi si-au demonstrat abilitatile si competentele in educatie si in strainatate, acolo unde institutia de invatamant a participat la un eveniment creat de Comisia Europeana si derulat in Finlanda. Timp de o saptamana, membrii Scolii Postliceale FEG Iasi au luat parte la diverse activitati, menite sa scoata in evidenta competentele profesionale. Scoala Postliceala FEG Iasi a participat, pentru a patra oara, la „Saptamana Europeana a competențelor profesionale”, cu programul de activiati intitulat “Punti intre scoala si piata muncii”. In calitate de membra a Aliantei Europene pentru Ucenicii, FEG a fost invitata sa participe si la evenimentele organizate de Comisia Europeana in orasul Helsinki din Finlanda, tara care a gazduit evenimentul. La manifestari au participat ministrul Educatiei si ministrul Economiei din tara gazda, Marianne Thyssen, comisarul european pentru Ocuparea Forței de Munca, Afaceri Sociale, Competențe, mobilitatea fortei de munca si cei din Eurostat, dar si membri ai Parlamentului European si ai Comisiei Europene din directoratele de profil.

Anca Nistor, profesor FEG: „Pentru mine ca si profesor este al treilea an in care sarbatorim sau pur si simplu lucram la Saptamana Europeana a competentelor profesionale. Este un proiect European, implementat in Romania in putine scoli, FEG-ul este una din scolile participante de la prima editie din 2016. In aceasta saptamana, copiii de la toate specializarile iau contact cu domeniul in care ei vor profesa sunt activitati variate in care implicam cat mai multi dintre ei. Nu este ‘Scoala Altfel’, cea de la scoala, o avem si pe aceea, undeva in luna martie, acum se merge strict pe competentele profesionale”.

Timp de o saptamana, membrii scolii postliceale FEG Iasi au participat la dezbateri, ateliere de lucru si intalniri cu reprezentantii Comisiei Europene. FEG a fost reprezentata de Claudiu Bolota – membru al Retelei Europene a Ucenicilor si Irina Stanciu – directorul de programe al FEG. Reprezentantii FEG Iasi au sustinut si o prezentare despre sistemul national de ucenicie din Romania, evolutia in timp al acestuia si rezultatele obtinute de tara noastra in acest domeniu. Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale este o initiativa a Comisiei Europene, ce are ca scop cresterea atractivitatii educatiei si formarii profesionale si promovarea prin actiuni menite sa demonstreze ca aceasta forma de invatamant este o prima optiune pentru elevi si familiile acestora.

Sursa: Tele’m Iasi

 

Fundatia Ecologica Green si Scoala Postliceala FEG Iasi – Recunoastere internationala

Veste buna pentru invatamantul profesional si tehnic din Iasi. La apelul de propuneri pentru proiecte strategice ERASMUS+, institutiile din Iasi au obtinut finantare de peste 800.000 de EURO. Acestea sunt: Fundatia Ecologica Green – FEG IASI, Liceul Teoretic de Informatica “Grigore Moisil”, Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania, Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” si Asociatia “Suntem diferiti”.

Sursa: Iasi TV Life

 

Fundatia Ecologica Green, printre institutiile de excelenta

Proiectele strategice castigatoare Erasmus + sunt dedicate invatamantului profesional si tehnic din Iasi. Unul dintre ele, “Schimb de bune practici pentru excelenta” va fi implementat de Fundatia Ecologica Green si vizeaza cresterea calitatii invatamantului derulat de institutii partenere din Romania, Danemarca, Turcia, Spania si Portugalia. De altfel, FEG estesingurainstiututie din judetulIasi care detine Carta de Mobilitate VET, care recunoaste calitatea ridicata a proiectelor implementate in trecut.

Celelalte institutii care au obtinut finantare sunt Liceul de Informatica Grigore Moisil, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Asociatia Suntem Diferiti si Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania.

Sursa: Tele’m Iasi

 

 

FEG Iasi a obtinut cea mai mare finantare pentru proiecte de formare profesională (VET) ale elevilor și profesorilor, prin Programul Erasmus +

La nivel național au fost depuse 325 de candidaturi iar 149 au fost aprobate pentru finanțare, 10 dintre acestea fiind din jud. Iași.
Cea mai mare suma a fost obtinuta de Fundatia Ecologica Green cu proiectul „Performanta prin stagii de practica si formare transnationala”, in valoare de 170.375 euro.
Programul Erasmus + prin acțiunea KA1 – VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional (şcoli profesionale, licee şi şcoli postliceale), elevi de la profilul Matematică – Informatică şi pentru ucenici de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită de asemenea dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe.
Prin aceste proiecte peste 300 de elevi si 30 de profesori vor participa la stagii de formare profesională în altă ţară timp de 2-3 săptămâni, îmbunătăţindu-și procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii, consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Celelalte unitati de invatamant carora li s-au aprobat proiectele au fost:

• Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pașcani: ”Orizonturi europene de formare in domeniul tehnic”. Suma aprobata 90.492 euro
• Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”: ”Formarea pentru creșterea calității educației timpurii”. Suma aprobata 99.200. euro
• Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Tg. Frumos: ”O șansă pentru un loc de munca in domeniul mecanica, textile, agricultura. Suma aprobata 139. 538.00 euro
• Școala Profesionala Gropnița: ”Experiența practică – garanție pentru reușită profesionala si sociala a elevilor”. Suma aprobata 39.885 euro.
• Colegiul Tehnic Ion Holban Iași: ”Profesionalizarea elevilor in scopul inserției pe piața muncii”. Suma aprobata 96.600.
• Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida: ”Eurocompetente obținute prin Erasmus+ pentru o inserție profesionala de succes”. Suma aprobata 105.212 euro
• Școala Profesionala Fântanele: ”Mobilitatea europeana – o șansă pentru tineri prin dezvoltarea competentelor profesionale in agricultura”. Suma aprobata 39.091 euro
• Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași: ”Îmbunătățirea formarii profesionale in Turism si Alimentație prin stagii europene de practica”. Suma aprobata 93.846 euro
• Colegiul Tehnic de Cai Ferate „Unirea” Pașcani: ”Formare europeana pentru tehnica viitorului”. Suma aprobata 97.857 euro.

 

FEG membra a EAfA(European Alliance for Apprenticeships – Alianta Europeana pentru Ucenicii)

Fundatia Ecologica Green Iasi s-a alaturat Aliantei Europene pentru Ucenicii

In perioada 21-22 martie 2019, reprezentanti ai FEG Iasi au participat la activitatea comuna a Parlamentului European si a Comisiei Europene intitulata “Mobilitatea ucenicilor in Europa: contributia la angajarea tinerilor si competitivitatea afacerilor”.

Conferinta a abordat acest subiect din diferite perspective, impartasind lectiile invatate si experientele diferitelor proiecte si programe pana in prezent si discutand cum sa contribuie si sa dezvolte in continuare mobilitatea ucenicilor in viitor. Conferinta a fost patronata de EAfA (Alianta Europeana pentru Ucenicii), infiintata si coordonata de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, din cadrul Comisiei Europene.

Dl. Jean Arthuis, deputat in Parlamentul European si presedinte al Comisiei pentru buget, si dna. Marianne Thyssen, Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate a fortei de munca, au deschis conferinta, reiterand importanta programelor de ucenicie in dezvoltarea economica si integrarea socio-profesionala a tinerilor.

Au urmat dezbateri si prezentari pe teme de interes precum: beneficiile programelor de ucenicie- din perspectiva angajatorilor, a institutiilor de formare , dar si a tinerilor,  finantarea proiectelor de mobilitati pentru ucenici prin programul Erasmus +, experientele tinerilor in mobilitate si proiectele nationale de sustinere a mobilitatilor ucenicilor.

Un moment festiv si de interes a fost ceremonia de primire in Alianta a noilor membri, institutii de formare, agenti economici si consortii patronale, care si-au luat angajamentul sa contribuie la cresterea calitativa si cantitativa a programelor de ucenicie, la sporirea viziblitatii si imbunatatirea imaginii acestora, dar si la marirea numarului de mobilitati la care participa ucenici.

FEG Iasi a fost invitata sa se alature Aliantei Europene pentru Ucenicii, datorita experientei de peste 26 de ani in formare profesionala, numarului de persoane calificate/recalificate, de peste 20.000, rezultatelor deosebite obtinute in activitatile de cooperare europeana, in cadrul Programului Erasmus + si a predecesorilor acestuia- peste 600 de mobilitati organizate, 4 titluri de Scoala Europeana si obtinerea Cartei de Mobilitate VET si, nu in ultimul rand, a programelor de ucenicie organizate pana in prezent- peste 40. A fost totodata apreciata si participarea FEG la cele 3 editii ale Saptamanii Europene a Competentelor Profesionale, prin organizarea programului de activitati intitulat “Punti intre scoala si piata muncii”.

FEG Iasi a fost singura institutie din Romania care a participat la eveniment si s-a  alaturat Aliantei, punand astfel Iasul pe harta Europei in formarea ucenicilor.

FEG a dovedit inca o data ca joaca un rol important pe piata formarii fortei de munca la nivel local si national, prin toate activitatile pe care le desfasoara: cursuri de calificare si recalificare, cursuri de formare prin Scoala Postliceala, programe de ucenicie si stagii de practica interne si internationale.

sursa: Tele’m Iasi

 

 

ISJ: Proiecte de peste 600.000 de euro atrase de cinci scoli din Iasi

Inspectoratul Scolar a anuntat ca cinci scoli au primit finantare de aproximativ 626.000 de euro prin programul Erasmus+, componenta K1, fiind vorba despre proiecte de formare profesionala a elevilor si profesorilor prin desfasurarea unor stagii de practica in companii din spatiul european. Au existat 362 de proiecte depuse pe aceasta linie de finantare la nivel national, fiind aprobate 123, dintre care cinci din judetul Iasi.

„Programul ofera oportunitati pentru elevii din invatamantul vocational, – scoli profesionale, licee si scoli postliceale -, elevi de la profilul Matematica-Informatica si pentru ucenici de a se forma profesional si/sau de a dobandi experienta la locul de munca, experienta care sa le permita de asemenea dezvoltarea de noi abilitati si competente“, au precizat reprezentantii ISJ Iasi. In total, 175 de elevi vor participa in cadrul acestor proiecte la stagii de formare profesionala in alta tara timp de 2-3 saptamani.

Fundatia Ecologica Green va implementa proiectul Formare practica pentru performanta, in valoare de 161.950 de euro, Colegiul de Arta „Octav Bancila“ cu programul ARTS^, in valoare de 195.276 de euro, Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi“ cu proiectul Dezvoltarea Competentelor Vocationale in Agricultura Moderna si Industria Alimentara, in valoare de 139.324 euro, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu“ Iasi, cu proiectul Oportunitati de dezvoltare profesionala la standarde europene, in valoare de 50.724 euro si Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ cu proiectul Formarea profesionala in domeniul electromecanic la nivelul cerintelor pietei muncii europene!“, in valoare de 78.182 euro. Acestea nu sunt singurele proiecte din invatamantul iesean. In urma cu cateva luni, inspectorul general al Genoveva Farcas (FOTO) anunta ca „ISJ a castigat cinci proiecte POCU, care vor antrena si foarte multi elevi si profesori din scolile din mediul rural, valoarea acestora fiind de peste patru milioane de euro“.

sursa: Ziarul de Iasi

Scoala Postliceala FEG a obtinut pentru a patra oara titlul de “Scoala Europeana”

Recunoastere pentru actul educational de calitate! Scoala Postliceala FEG a obtinut pentru a patra oara titlul de “Scoala Europeana”. In Romania, in acest an, s-au acordat doar 61 de astfel de titluri. Este o recunoastere a modului in care Scoala Postliceala FEG pregateste cursanti si isi perfectioneaza cadrele didactice pentru o formare conforma cu normele europene.


 

 

Cuvinte cheie: Scoala Postliceala, Iasi, 2018.