Adresa: Iasi, str. Cuza Voda, nr.1
Școala Postliceală #FEG Iași, recunoscută pentru excelența sa educațională, este singura din Moldova care oferă celor interesați posibilitatea de a deveni agent vamal. Cu un curriculum bine structurat și un accent puternic pe pregătirea personală, FEG Iași își propune să formeze experți capabili să facă față provocărilor din acest domeniu.
Școala Postliceala FEG are o vastă experiență în colaborarea cu instituțiile de învățământ din străinătate, dovadă fiind zecile de proiecte Erasmus în care a fost implicată. Având în vedere faptul că sistemele educaționale din Vest reprezintă un model de bună practică pentru școlile din România, cinci parteneri educationali din Statele Unite ale Americii și din Danemarca au venit pret de cateva zile la Școala Postliceala FEG. Irina Stanciu – Director de programe FEG Iași: „Vizita organizata in aceste zile la Iasi de catre FEG face parte dintr-un proiect transnational mai larg. Obiectivul proiectului il reprezinta crearea unei retele de parteneri care sa faciliteze identificarea si schimbul de bune practici in educatie, realizarea de activitati comune, schimburi de cursanti si cadre didactice si evident realizarea de manuale si alte resurse educationale care sa vina sa raspunde nevoilor de formare in institutiile partenere.” Reprezentantii subliniaza importanta colaborarii cu parteneri de peste ocean care ajuta intens la dezvoltarea institutionala.
Kian si Iben sunt din Danemarca si nu este prima data cand vin la Iasi deoarece au fost parteneri în nenumărate proiecte europene alături de mentorii de la Școala Postliceală FEG. Kian Jensen – Colegiul South din Danemarca: „Această parte a fost foarte productivă si încantatoare. Am vizitat foarte multe institutii din Iasi. Noi cunoastem Iasul chiar foarte bine, am mai fost aici de mai multe ori, venim de la Colegiul South din Danemarca. Avem o relatie de colaborare de multa vreme cu scoala FEG, am fost cu ei in multe proiecte europene si cred ca vom mai avea foarte multe.” Iben Jensen – Colegiul South din Danemarca: „A fost o experienta grozava. Dupa cum spunea si colegul meu, noi am mai fost aici de mai multe ori si a fost foarte frumos sa ne intalnim si cu colegii americani si sa vedem ce au de oferit si cum putem colabora in viitor.”
Melissa, June, Michael au venit tocmai din Statele Unite ale Americii pentru a vizita Iasul si Scoala Postliceala FEG. June Llerena – Universitatea Tampa din Florida: „Aceasta a fost o experienta minunata, o opotunitate incredibila pentru a intalnit școala FEG și colegii si pentru a explora oportunitatile in aceelasi domeniu de invatare in programele noastre.” Melissa Culp – Universitatea Tampa din Florida: „A fost o experiență inedita, toata lumea de aici este atat de primitoare si am petrecut un timp atat de frumos aici. Speram sa existe colaborari viitoare in simularea asistentei medicale.” Michael Layme – Universitatea Tampa din Florida: „Aceasta experienta a fost incredibila, scoala FEG a fost foarte primitoare. Am fost foarte bucuros sa intalnesc pe toata lumea de aici si tot acest timp petrecut aici a fost mai mult decat mi-as fi putut dori.” Cristian Stanciu – Director executiv FEG Iași: „Suntem onorați să putem primi aici la Iasi într-o vizita in cadrul FEG parteneri educationali importanti din America si Danemarca si ma refer mai exact la reprezentanti ai Universitatii Tampa din Florida si ai Colegiului South din Danemarca. Sunt entitati importante care provin din sisteme educationale avansate in tarile lor si de la care in mod sigur avem ce invata. Dorim impreuna sa identificam oportunitati de colaborare, sa identificam posibilitati de colaborare pe proiecte de dezvoltare institutionala si de asemenea urmarim in mod special schimburi de bune practici atat pentru cursanti cat si pentru profesori intre sistemele noastre de invatamant.” Schimbul de experiente si crearea de legaturi cu instituțiile de învățământ din străinătate reprezintă un proces esențial pentru dezvoltarea Școlii Posliceale FEG din Iași.
Educația ieșeană este iarași la înălțime. 11 școli din județul nostru au obținut titlul de Școală Europeană. Veteranele acestui concurs național sunt Școala Postliceala FEG Iași și Colegiul National „Costache Negruzzi”, care au obținut al cincilea titlu.
”Ne onorează, dar ne și obligă să continuăm activitățile de cooperare internațională la cel mai înalt standard. Realizăm 50 de mobilități pentru cursanți și cadre didactice anual, găzduim în jur de 25. Lucrăm și abordăm niște teme mai complexe transdisciplinaritatea sau simularea în nursing, în cadrul unor parteneriate strategice”, a declarat Irina Stanciu, director de programe FEG Iasi
La nivel național, Școala Postliceala FEG Iași este singura instituție de învățământ privată care a obținut 5 astfel de titluri, dovedind faptul că parteneriatele transnaționale au avut un real succes.
”Criteriile de care s-a ținut cont pentru acordarea titlului de Școală Europeană au fost calitatea și cantitatea activităților de cooperare europeană derulate de unitățile de învățământ și suntem onorați să fim singura școală postliceală care are 5 titluri de Școală Europeană ”, a mai declarat Irina Stanciu
Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.
Absolventii de liceu sau cei care vor sa se reorienteze spre alt domeniu decat cel studiat si care urmează o școală postliceală, au aceleasi oportunitati precum tinerii care finalizează studiile unei facultati. Acest lucru se datorează faptului că scolile postliceale oferă o pregătire practică intensă în domenii specifice, permițând absolvenților să intre rapid pe piața muncii, pe baza competențelor cerute de angajatori.
Un exemplu relevant este Școala Postliceală FEG din Iași, care pune la dispoziție 18 domenii de studiu, in diverse specializari.
‘‘Avem 18 specializari acreditate, in afara de domeniul medical. Avem domenii care sunt de interes si care sunt unice in Moldova. De exemplu, agent vamal, proiectant decoratiuni interioare, avem din domeniul economic, functionar bancar, asistent de gestiune, din domeniul estetica corpului omenesc, cosmetician, stilist, deci avem o plaja foarte larga de specializari ”, a declarat Lacramioara Alexandrescu, Director Scoala Postliceala FEG Iasi
Aceste domenii variază de la tehnologia informației, contabilitate și alte profesii căutate, oferind astfel o gamă largă de opțiuni pentru tinerii care își doresc să își construiască o carieră solidă și de viitor.
”O solutie foarte buna pentru cei care doresc sa se pregateasca intr-un domeniu de varf si intr-un timp relativ scurt. De exemplu, analist programator are o pregatire de un an si jumatate, timp in care se parcurg foarte multe module, se creaza o baza de cunostinte iar, stim cu totii ca pe piata fortei de munca este o meserie extrem de cautata”, a mai declarat Lacramioara Alexandrescu
Scoala Postliceala FEG face inscrieri pentru anul scolar 2024-205. Sunt asteptati absolventii de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat, in conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale dar si persoanele, indiferent de varsta si formatie profesional care urmaresc sa dobandeasca noi abilitati profesionale, perfectionare, formare continua – pentru a deveni mai competitivi pe piata muncii.
”Avem un numar diferit de locuri in functie de solicitarile pe care le-am avut in anii precedenti, exista specializari cu numar mai mare de clase dar si specializari unde avem doar o clasa. Dar interesul tinerilor este in crestere fata de acest tip de formare profesionala”, a mai precizat Directorul Scolii Postliceale FEG.
La specializarea asistent medical generalist sunt disponibile 60 de locuri fara taxa iar la celelate specializari cate un loc fara taxa care este ocupat de persoana care are media cea mai mare calculata ca medie aritmetica a notei de la bacalaureat si a notelor din cei 4 ani de liceu. In data de 30 august Scoala Posliceala FEG organizeaza admiterea pe locuri fara taxa la specializarea Asistent Medical Generalist si pentru locurile cu taxa,înscrierile continua si in luna septembrie.
Școala Postliceală FEG Iași va implementa începând cu acest an școlar, două proiecte finanțate prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 care vizează creșterea calității stagiilor de instruire practică desfășurate de cursanții școlii de la specializările medicale: Asistent medical generalist, Asistent medical de farmacie și Asistent medical de balneofiziokinetoterapie si recuperare, servicii: cosmetician, coafor-stilist, proiectant decoratiuni interioare, economice: Agent vamal, Asistent de gestiune- Finantecontabilitate si informatica: Analist programator.
”Școala Postliceală FEG va implementa din acest an școlar două proiecte cu finanțare europeană finanțate prin Programul Educație și Ocupare, Stagii pentru Elevi care vizează creșterea calității activităților practice , dar și realizarea și dezvoltarea unei infrastructuri de practica, dezvoltarea resurselor umane”, a declarat Irina Stanciu, Director Programe FEG Iasi
Prin proiect se vor organiza stagii pentru un numar de 520 de cursanti ai Scolii Postliceale FEG Iasi, si vor fi realizate activitati care vin să susțină strategia de dezvoltare durabilă a școlii.
”Proiectul vizează și dezvoltarea bazei materiale prin achizitionarea de echipamente, mobilier, tehnologii pentru toate laboratoarele din omeniile economic, medical, agent vamal, proiectant decoratiuni interioare. Asteptam cu nerabdare cursantii anului I dar si pe cei din ceilalti ani sa se alature in proiect, reusind sa asiguram cresterea calitatii educationale furnizate”, a mai declarat Irina Stanciu
Valoarea proiectelor se ridică la circa 1 milion de euro, iar investițiile se vor derula pe durata a 25 respectiv, 36 de luni.
Săptămâna europeană a competențelor profesionale este o inițiativă a Comisiei Europene având ca scop creșterea atractivității educației și formării profesionale (VET) şi promovarea acestuia prin acţiuni menite să demonstreze că această formă de învatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora. Săptămâna include evenimente în țările participante din întreaga Europă, la nivel local, regional și național.
Şcoala Postliceală FEG Iaşi participă pentru a sasea oara la Săptămâna europeană a competențelor profesionale, cu programul de activităţi intitulat “Punţi între şcoală şi piaţa muncii” , program care vizează creşterea atractivităţii învăţământului tehnic şi profesional, prin promovarea de exemple de bune practici între mediul de afaceri și educație, cât și inițiative punctuale din cadrul organizațional al FEG Iași. Activitățile desfășurate în acestă săptămână constau în: concursuri de abilități practice, vizite la instituții de profil(spitale, fabrica de medicamente, birou vamal, ANAF, firme din domeniul IT si al amenajărilor interioare), organizarea de sesiuni de informare cu invitați- specialiști în diverse domenii, prezentari de oferte de locuri de muncă în țară și în străinătate, evenimente de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ desfășurate de școală.Experiența Erasmus este de neuitat atât pentru cursanti, cât și pentru profesori. Scoala Postliceala FEG Iasi implementează proiecte pentru a le oferi cursanților săi educație de cea mai înaltă calitate, concentrate pe partea practică. Cursanții de la aceste specializări au avut oportunitatea de a merge în diferite stagii de pregătire în străinătate, prin care pot dobândi cunoștințe de la colegii lor din alte țări. Totodata, Scoala Postliceala FEG Iasi găzduitește anual un număr de peste 30 de cursanți de la școli partenere din UE IES El Rincón, Cifp Majada Marcial, SOSU Østjylland, care efectuează stagii de practică in parteneriat local cu: 👉Asociatia Zbor de fluturi 👉Autorama Service Iasi 👉Concord Service Center 👉ClimaTherm Center IASI 👉Start Now & Manage Srl 👉Gradinita FEG Iasi 👉Tele M Iasi.
Săptămâna europeană a competențelor profesionale este o inițiativă a Comisiei Europene având ca scop creșterea atractivității educației și formării profesionale (VET) şi promovarea acestuia prin acţiuni menite să demonstreze că această formă de învatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora. Săptămâna include evenimente în țările participante din întreaga Europă, la nivel local, regional și național.
Şcoala Postliceală FEG Iaşi participă pentru a cincea oara la Săptămâna europeană a competențelor profesionale, cu programul de activităţi intitulat “Punţi între şcoală şi piaţa muncii” , program care vizează creşterea atractivităţii învăţământului tehnic şi profesional, prin promovarea de exemple de bune practici între mediul de afaceri și educație, cât și inițiative punctuale din cadrul organizațional al FEG Iași. Activitățile desfășurate în acestă săptămână constau în: concursuri de abilități practice, vizite la instituții de profil(spitale, fabrica de medicamente, birou vamal, ANAF, firme din domeniul IT si al amenajărilor interioare), organizarea de sesiuni de informare cu invitați- specialiști în diverse domenii, prezentari de oferte de locuri de muncă în țară și în străinătate, evenimente de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ desfășurate de școală.Pe domeniul IPT, FEG, singura organizatie detinatoare de Carta VET din Iasi, a obtinut punctaj maximal la evaluare.
Iasul are din nou motive de mandrie! 14 institutii din Iasi au obtinut Acreditarea ERASMUS, considerata pasaportul catre dezvoltarea organizationala. Pe domeniul invatamantului profesional si tehnic- FEG-singura organizatie detinatoare de Carta VET din Iasi, a obtinut punctaj maximal la evaluare.
Iasul este din nou bine reprezentat pe harta activitatilor de cooperare europeana, nu mai putin de 14 institutii obtinand acreditarea Erasmus pentru perioada 2021-2027, pentru sectoarele: educatia adultilor, formare profesionala si educatie scolara. Acreditarea Erasmus este un instrument pentru acele organizatii care se ocupa de educatia si formarea adultilor, de învatamântul profesional si tehnic (VET) si de educatia scolara, implicate in schimburi si cooperare la nivel transnational.
Pe domeniul educatiei adultilor, a obtinut acreditare Erasmus Complexul Muzeal Moldova Iasi. Cele mai multe acreditari au fost obtinute in domeniul educatiei scolare: 9 la numar. FEG a detinut Carta VET- predecesoarea Acreditarii Erasmus si pentru perioada 2015-2020, implementand sub egida acesteia un numar de 5 proiecte de mobilitati de care au beneficiat un numar de 277 de cursanti si cadre didactice ale scolii, care au efectuat stagii in Danemarca, Spania, Turcia, Portugalia, Italia si Germania.
Tot in aceasta perioada FEG a gazduit si un numar de 15 mobilitati ale unor cursanti si profesori din Spania. Obtinerea Acreditarii Erasmus este o recunoastere a calitatii si numarului de proiecte derulate de FEG in ultimii ani, fapt care onoreaza dar si obliga institutia sa continue sa dezvolte aceasta componenta a activitatii educationale Internationalizarea este parte a politicii de dezvoltare institutionala a FEG, fiind o prioritate a institutiei, intrucat valoarea adaugata a activitatilor de cooperare transnationala reprezinta un potential de crestere extraordinar, schimband vieti si deschizand minti.
Iasul a fost din nou bine reprezentat la apelurile pentru proiecte de parteneriat strategic. Acțiunea lansata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale este un raspuns la situatia provocata de Covid. 3 proiecte din Iasi s-au aflat pe lista celor castigatoare.
Au obtinut finantare la acest apel, Scoala Postliceala FEG Iasi pentru proiectul EduApp, UMF Iasi dar si Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu.
EduApp al Scolii Postliceale FEG isi propune sa creeze o aplicatie pentru dispozitive de tip smartphone si desktop care sa faciliteze comunicarea dintre scoala si cursanti in mediul virtual si care sa ofere acces all-in-one la cursuri si resurse educationale online si offline. In cadrul proiectului vor fi create cursuri video si tutoriale din diverse domenii in care FEG scolarizeaza.
Proiectul EduApp se va realiza in parteneriat transnational, cu institutii din Danemarca, Olanda, Spania si Portugalia. In acelas timp va raspunde nevoii de digitalizare a educatiei furnizate de institutiile implicate, de identificare si transfer de bune practici in invatamantul profesional si tehnic si de dezvoltare a competentelor digitale in randul cadrelor didactice.
Proiectele aprobate sunt de mobilitate în educaţie, formare profesională VET şi educaţia adulţilor. Astfel, dintre cele 453 de proiecte pentru educaţie şcolară depuse la nivel naţional, doar 150 au fost aprobate, iar 19 sunt din Iaşi. Pentru educaţia adulţilor au fost depuse, la nivel naţional, 74 de candidaturi, 42 au fost aprobate, iar unul dintre acestea este în Iaşi, iar la formare profesională au fost depuse 311 de candidaturi la nivel naţional, dintre acestea 150 au fost aprobate, 6 fiind din Iaşi. „Aceste reuşite se adaugă celor obţinute constant în anii precedenţi, contribuind la realizarea obiectivelor departamentului proiecte educaţionale al ISJ Iaşi: asigurarea de consiliere unităţilor şcolare în domeniul realizării şi implementării proiectelor europene cu accent pe stimularea şcolilor din medii defavorizate, încurajarea cadrelor didactice să participe la mobilităţi de formare profesională, focalizarea demersurilor educaţionale pe dezvoltarea competenţelor cheie la elevi” a menţionat inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş. Programul Erasmus^ permite profesorilor participarea la activităţi de perfecţionare şi de dezvoltare a abilităţilor în ţări partenere, iar proiectele VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional, inclusiv din şcolile profesionale, dar şi de la profilul Matematică – Informatică, să se dezvolte profesional şi să dobândească experienţă la locul de muncă. Cele 26 de proiecte au fost obţinute atât de şcoli din municipiul Iaşi, dar şi din şcoli din Paşcani şi Târgu Frumos sau din mediul rural.
Printre cele mai consistente finanţări, la categoria Educaţie şcolară, sunt proiectele „Incluziunea educaţională şi socială a elevilor cu dizabilităţi”, realizat de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, în valoare de peste 35.000 de euro, „Harnessing Opportunities and Potential for an European School” al Şcolii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu”, în valoare de peste 38.000 de euro, „Adu starea de bine în sala de clasă” de la Şcoala „Titu Maiorescu”, în valoare de peste 40.000 de euro, sau proiectul „Toţi pentru şcoală – O şcoală pentru toţi” al Şcolii Gimnaziale Poieni din Schitu Duca, în valoare de peste 38.000 de euro. În total, la această categorie, proiectele însumnează peste 537.000 de euro. La categoria VET, finanţările sunt chiar mai generoase, dintre cele şase proiecte finanţate, patru fiind cu o finanţare de peste 100.000 de euro. Astfel, „Dezvoltarea competenţelor prin mobilităţi transnaţionale” de la Şcoala Postliceală FEG beneficiază de o finanţare de peste 181.000 de euro, iar la proiectul realizat de Colegiul de Căi Ferate „Unirea” finanţarea este de peste 145.000 de euro. Proiecte de peste 100.000 de euro sunt aprobate şi la Liceul Tehnologic Economic de Turism şi la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”. Proiectul destinat educării adulţilor, realizat de CJRAE Iaşi, are o finanţare de aproape 14.000 de euro
Sursa: Ziarul de Iasi
Vesti bune pentru scolile din Iasi!
Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatei si Formarii Profesionale a publicat rezultatele evaluarii proiectelor de mobilitati Erasmus + depuse de institutiile de invatamant la apelul de propuneri din luna februarie 2020. Iasul a fost bine reprezentat atat in ceea ce priveste candidaturile depuse, cat si rezultatele obtinute.
Sursa: Iasi TV Life
„Punti intre scoala si piata muncii” Scoala Postliceala FEG Iasi a participat pentru a patra oara la Saptamana europeana a competentelor profesionale, cu programul de activitati intitulat “Punti intre scoala si piata muncii”. Saptamana europeana a competentelor profesionale este o initiativa a Comisiei Europene avand ca scop cresterea atractivitatii educatiei si formarii profesionale si promovarea acestuia prin actiuni menite sa demonstreze ca aceasta forma de invatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.