Adresa: Iasi, str. Cuza Voda, nr.1

Vizita la Seminole College

In luna ianuarie 2017, un reprezentant al Scolii Postliceale FEG Iasi a efectuat o vizita de studiu la Seminole State College, Sanford Florida, S.U.A. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu sistemul educational american si identificarea si transferul de bune practici. Seminole State College, este un colegiu cu peste 30.000 de cursanti, care functioneaza in 4 campusuri. In 2017 programul de studiu de nursing oferit de colegiu, a fost desemnat ca fiind cel mai bun din tara, confirmand astfel calitatea educatiei furnizate si expertiza in formarea in domeniul sanitar.

Definitorie este, pentru intregul sistem educational, disponibilitatea si interesul intregii comunitati de a sprijini educatia sub toate formele ei, in principal financiar, conceptul de baza fiind „giving back to education” si asigurand finantare de baza pentru toate institutiile de invatamant.

Dintre aspectele care fac diferenta fata de alte practici educationale am putea aminti:

 • Scopul educatiei este de a-i determina pe participanti sa gandeasca critic.
 • In cadrul colegiului, activeaza un numar impresionant de consilieri care urmeaza cursantul de la intrarea in scoala si pana la eliberarea certificatelor de absolvire, fiecaruia revenindu-i in jur de 1000 de cursanti.
 • Exista un departament specializat in retentie scolara(keeping people in education) al carui obiectiv este cresterea numarului de cursanti care frecventeaza si isi finalizeaza scolarizarea. Chiar daca studiile dureaza doua sau trei semestre, durata scolarizarii este relativa, ea depinzand de disponibilitatea cursantului de a-si urma studiile.
 • Toate cursurile sunt platite din burse/granturi, existand in colegiu un departament specializat in finantarea scolarizarii. Desi imprumuturile acopera nu numai taxa de scolarizare ci si alte costuri, principalul motiv de abandon ramane cel de ordin financiar.
 • Toate programele de formare sunt exprimate si in credite transferabile, acestea fiind ulterior recunoscute la toate nivelurile, indiferent de forma de scolarizare pentru care se opteaza.
 • In vederea sprijinirii cursantilor in realizarea lucrarilor curente, in cadrul colegiului functioneaza un centru de sprijin(Tutoring Center), un loc in care cursantii gasesc in permanenta cadre didactice disponibile si dispuse sa-i ajute la cateva din materiile principale.
 • Un concept interesant il reprezinta existenta unui centru destinat obtinerii „succesului academic”(Academic Success Center) a carui menire este de a-i sprijini pe cursanti in procesul instructiv educativ cu ajutorul absolventilor sau a cursantilor cu rezultate foarte bune. Acestia sunt rasplatiti cu o bursa asigurata din fondurile colegiului.
 • Programele de studiu sunt elaborate in colaborare cu asociatiile profesionale din domeniu si sunt revizuite anual, in cadrul unor intalniri de lucru avand la baza rezultatele obtinute de absolventi si feedback-ul angajatorilor.
 • Standardele de evaluare institutionala au in vedere, pe langa calitatea procesului instructiv educativ si: accesibilitatea taxei de scolarizare, numarul de absolventi angajati si perioada in care, dupa finalizarea studiilor, absolventii isi pot recupera investitia facuta in educatie prin returnarea imprumutului.
 • In cadrul colegiului se organizeaza cursuri gratuite in vederea promovarii examenelor si obtinerii certificarilor necesare accesului la colegiu, principiul fiind scrisul si cititul sunt mai importante decat competentele tehnice.
 • In ceea ce priveste activitatile socio-culturale, cursantii sunt responsabilizati in vederea organizarii lor, a obtinerii finantarii necesare si a diseminarii corespunzatoare in randul colegilor si la nivelul comunitatii.