Adresa: Iasi, str. Cuza Voda, nr.1

Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale Helsinki

Săptămâna europeană a competențelor profesionale este o inițiativă a Comisiei Europene având ca scop creșterea atractivității educației și formării profesionale (VET) şi promovarea acestuia prin acţiuni menite să demonstreze că această formă de învatamant este o prima optiune si nu o varianta de rezerva pentru elevi si familiile acestora. Săptămâna include evenimente în țările participante din întreaga Europă, la nivel local, regional și național. Evenimentele sunt inregistrate in baza de date a Comisiei Europene, in vederea mediatizarii lor, anul acesta fiind inregistrate pana in prezent peste 1600 de initiative, organizate in 46 de tari. Astfel Saptamana europeana a devenit, in fapt, Saptamana globala a competentelor profesionale.

Şcoala Postliceală FEG Iaşi a participat pentru a patra oara la Săptămâna europeană a competențelor profesionale, cu programul de activităţi intitulat “Punţi între şcoală şi piaţa muncii”.


Activitățile desfășurate în acestă săptămână au constat în: concursuri de abilități practice, vizite la instituții de profil(spitale, birou vamal, ANAF, antreprenori, firme din domeniul IT), organizarea de sesiuni de informare cu invitați- specialiști în diverse domenii, prezentari de oferte de locuri de muncă în țară și în străinătate, evenimente de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ desfășurate de școală.

In calitate de membra a Aliantei Europene pentru Ucenicii, FEG a fost invitata sa participe si la evenimentele organizate de Comisia Europeana la Helsinki, Finlanda, tara care a gazduit evenimentul si care detine in aceasta perioada presedentia Consiliului Europei. La eveniment au participat ministrul educatiei si ministrul economiei din Finlanda, Marianne Thyssen, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale,competențe, mobilitatea forței de muncă și Eurostat, membri ai Parlamentului European si ai Comisiei Europene din directoratele de profil.  Activitatile organizate in Helsinki au constat in: dezbateri, prezentari si ateliere de lucru ale Aliantei pentru Ucenicii, intalniri cu parinti finlandezi, prelegeri ale reprezentantilor CE cu privire la viitoarele programe comunitare in domeniul educatiei si formarii profesionale. FEG a fost reprezentata de Claudiu Bolota- membru al Retelei Europene a Ucenicilor si Irina Stanciu-directorul de programe al FEG. Reprezentantii FEG au sustinut si o prezentare referitoare la sistemul national de ucenicie din Romania, evolutia in timp a acestuia si rezultatele deosebite obtinute de tara noastra in acest domeniu.